Tervetuloa Hirvenhaukut-ottelun sivuille!

© S.Roto
19.-20.11.2011 Kiljava


Kiljavalla kaikui karhukoirien haukku -Mäkisuon Karu kruunattiin 55. Hirvikuninkaaksi


Karjalankarhukoirien Hirvenhaukut 2011-ottelu käytiin viikonvaihteessa Kiljavalla. Kaksipäiväisen kisan voittajaksi ja vuoden 2011 Hirvikuninkaaksi kruunattiin sunnuntai-iltana Mäkisuon Karu, omistaja Markus Kinnunen Pihtipudas.

Hirvenhaukut-ottelun karjalankarhukoirille järjestivät Uudenmaan kennelpiiri ja Helsingin kennelpiiri. Käytännön työt hoitivat Uudenmaan Pystykorvakerho, Uudenmaan Hirvikoirakerho ja Helsingin kennelkerho. Kilpailun keskuspaikkana toimi Kiljavanranta ja maastoja oli noin 100 km säteellä Uudellamaalla, Hämeessä, Varsinais-Suomessa sekä Salpausselällä 22 eri metsästysseuran mailla.

Kuninkuusotteluun koirat pääsevät Pohjan, Etelän, Idän tai Lännen lohkojen valintakokeiden kautta. Koira osallistuu sen lohkon valintakokeeseen, jonka alueella sen omistaja asuu. Jokaisesta lohkosta valitaan kolme koiraa ja varakoirat. Näiden lisäksi edellisen vuoden hirvikuningas ja kyseisen vuoden hirvikuningatar voivat osallistua kilpailuun ilman karsintaa eli vuoden Hirvikuninkaan tittelistä yleensä kisaa 14 koiraa. Tänä vuonna kilpailijoita oli poikkeuksellisesti 13, sillä viimevuoden kuningas ja tämän vuoden kuningatar ovat yksi ja sama koira: Kuohukorven Missi. Tämänvuotisessa kilvassa Missi jäi kuudenneksi haukkuen kuitenkin molempina päivinä hyvät VOI1-tulokset: 85 p ja 84.5 p. Missi teki kisan tehokkaimman löydön 23 minuutissa hirvien ollessa 1.4 kilometrin päässä.

Kuninkuusottelu on kaksipäiväinen kilpailu, jonka voittaja on parhaan tuloksen haukkunut koira. Yhteistulosta ei siis huomioida, vaan paras tulos ratkaisee voiton. Tätä ottelua, joka tunnetaan yleisemmin hirvikoirapiireissä nimellä kuninkuushaukut, on järjestetty jo vuodesta 1957 alkaen, joten nyt oli vuorossa 55. Hirvenhaukut-ottelu.

Ottelun ylituomarina toimi Urpo Rasinkangas Keski-Suomen kennelpiiristä. Ylituomari Rasinkangas näki, että 55. Hirvenhaukut -ottelun esivalmistelut oli huolella tehty ja koko viikonlopun ohjelma eteni suunnitelmien mukaan. Maastoissa oli hirviä riittävästi, eivätkä pienet hirvieläimet häirinneet koirien suorituksia. Tuomarityöskentely oli erinomaista ja oppaat hoitivat vaativan osansa hyvin.

Tulostaso vastasi SM-kisalle asetettuja odotuksia. 12 koiraa sai hirvityöskentelyn, joista yhdeksän VOI1-tulosta ja kuusi yli 90 pisteellä. Tulosta voidaan pitää näissä etelä- Suomen vaativissa ja häiriöalttiissa maastoissa hyvänä. Dramatiikkaakaan ei kisasta puuttunut, sillä ensimmäisenä kilpailupäivänä koe-erän päätteeksi hirvi oli niin raivoissaan Riistapihan Loikkarille, että potki ja sotki koiran suohon. Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen koira pystyi starttaamaan toiseen päivään ja oli lopputuloksissa kolmas 91.5 pisteellä.
EL